Internationell

Vårt arv

Biocodex är ett familjeägt företag som grundades för 70 år sedan för att marknadsföra världens första probiotiska jäststam, Saccharomyces boulardii CNCM I-745®. Biocodex har sedan dess utökat sin expertis inom tarmfloran och utvecklats från fransk pionjär till en internationell aktör inom mikrobiota.

Biocodex’s historik

Biocodex historia började på 1920-talet med upptäckten av jästen Saccharomyces boulardii i Indokina av Henri Boulard, en fransk biolog. Vid den tiden var koleraepidemier vanliga i Asien. Henri Boulard var starkt intresserad av tropiska sjukdomar.
Agronomen observerade att för att behandla smittsam diarré orsakad av kolera, konsumerade personer i Indokina en drink baserad på litchi och mangostanfrukt. Henri Boulard bestämde sig för att i detalj studera kompositionen av litchi- och mangostanskal. Han identifierade sedan en specifik jäst från Saccharomyces-familjen, den unika Saccharomyces boulardii CNCM I-745®-stammen Biocodex producerar idag.

Henri Boulard och rötterna till probiotika

Denna dokufiktion tar oss tillbaka till början av 1900-talet, när agronomen Henri Boulard upptäckte en brinnande passion för växter och jäst, de levande mikroorganismer som kan provocera jäsning. Filmen spårar Boulards resa i Indokina, vilket ledde till hans upptäckt av världens första probiotiska jäststam för humanmedicin.

Biocodex’s unika stam

1953 förvärvade Biocodex rättigheterna till Henri Boulards jäststam- och jäsningsprocess, och 1961 registrerade företaget frystorkad Saccharomyces boulardii CNCM I-745® som ett läkemedel. Denna unika stam deponerades vid Institut Pasteur (Paris) 1989.

  • Mer än 100 vetenskapliga studier har bevisat effekten av vår unika stam
  • 460 MILJONER människor har behandlats med Saccharomyces boulardii CNCM I-745 sedan dess kommersialisering

*Biocodex inhouse data

Saccharomyces boulardii CNCM I-745

Förutom gastroenterologi har Biocodex också utvecklat vetenskaplig expertis inom andra terapeutiska områden som smärta, neurologi och allmänmedicin. Med förvärvet av Laboratoires Iprad i början av 2020 fokuserar Biocodex nu också på kvinnors hälsa.