Internationell

Vår vetenskap

Biocodex utvecklar, tillverkar och distribuerar läkemedel och hälsolösningar i världsklass för patienter i mer än 120 länder. Med fokus på tre huvudpelare (mikrobiota, särläkemedel och kvinnors hälsa) kombinerar vi i egen regi FoU och vetenskapliga partnerskap, produktionsexpertis och investeringar i nystartade företag för att ligga i framkant inom innovation och kvalitet. 

Biocodex forskning och utveckling

Biocodex har ett eget forsknings- och utvecklingscenter. Sedan 1989 ligger det i Compiègne (Oise, Frankrike). Över 50 högt kvalificerade forskare, med djupgående kunskap om Biocodex-produkter, arbetar med olika forskningsprojekt. 

Biocodex FoU-expertis

Biocodex har drivit ett forsknings- och utvecklingscenter i Compiègne, i närheten av Paris. Där bedriver mer än 50 högt kvalificerade forskare med fördjupad kunskap om våra produkter forskning som involverar kemi, farmakologi, mikrobiologi eller kliniska prövningar. 

Vårt FoU-centrum fokuserar på tre prioriteringarcenter

 • Vidareutveckling av Biocodex produktsortiment
 • Sökande efter nya indikationer.
 • Innovation med nya läkemedelsformer.

Våra huvudsakliga forskningsområden är

 • Gastroenterologi
 • Probiotika och deras olika tillämpningsområden
 • Det centrala nervsystemet

Våra forskares kombinerade expertis gör det möjligt för Biocodex att skapa syntesmetoder som respekterar miljön, garanterar farmaceutisk kvalitet på våra aktiva ingredienser, utforskar mekanismer för läkemedelsverkan, medicintekniska produkter och kosttillskott och utvärderar deras effektivitet och tolerans.

FoU-teamet fokuserar all sin energi på att förbättra patientens välbefinnande och hjälpa till att bygga framtiden för Biocodex

Biocodex FoU-resultat

Diacomit® upptäcktes och utvecklades av Biocodex FoU-enhet och är ett särläkemedel som indikeras för behandling av en sällsynt och mycket allvarlig typ av epilepsi. Detta läkemedel har fått godkännande för försäljning i Europa, Japan, Kanada, USA, Argentina, Australien och Schweiz. 

Biocodex tillverkningsanläggningar

Biocodex driver tre tillverkningsanläggningar i Frankrike och Marocko i enlighet med de högsta standarderna för att garantera produktkvalitet och säkerhet.

Biocodex toppmoderna tillverknings- och logistikcenter i Beauvais, Frankrike

Biocodex har drivit ett tillverknings- och logistikcenter på 9 hektar i Beauvais, i närheten av Paris, sedan 1968.

Aerial view of the Biocodex facility in Beauvais
Flygfoto över Biocodex-anläggningen i Beauvais

Anläggningen var ursprungligen fokuserad på tillverkning av Biocodex’s Saccharomyces boulardii CNCM I-745® probiotisk jäst, men har successivt uppgraderats för att möta den växande efterfrågan vid företagets expansion. Sedan 2005 har Biocodex påskyndat denna process genom att investera i toppmodern utrustning och teknik. År 2017 nådde Biocodex en viktig milstolpe med installationen av en av läkemedelsindustrins största lyofiliseringsplattformar världen över för Saccharomyces boulardii CNCM I-745®. Denna utbyggning var en teknisk bedrift eftersom den gjordes utan att avbryta en enda produktionsdag.

Denna plattform rymmer runt

 • 30 utrustningsdelar
 • inklusive två 15 000-liters bioreaktorer,
 • en centrifugalseparator och
 • två 55 m² frystorkar

Biocodex certifieringar för god tillverkningssed

Beauvais-fabriken kontrollerar hela läkemedelsproduktionsprocessen från tillverkning till frakt. Beroende på produkt kan vår anläggning producera den aktiva farmaceutiska ingrediensen och/eller förpacka den slutliga produkten. I alla fall är Beauvais kärnan i vårt kvalitetssystem och följer god tillverkningssed (GMP) som certifierats av Frankrikes nationella myndighet för säkerhet för läkemedel och hälsoprodukter (ANSM), USA:s Food and Drug Administration (USFDA) och andra nationella myndigheter över hela världen.

Beauvais nyckeltal

 • Mer än 200 anställda
 • Logistiknav på 6000 m2
 • 90 miljoner lådor skickas varje år
 • 96 % av leveranser sker i tid
 • Skickar till mer än 120 länder

Biocodex anläggning i Casablanca, Marocko

Biocodex har drivit ett tillverknings- och logistikcenter på 1 hektar i Nouaceur, i närheten av Casablanca, sedan 2012. Denna anläggning fokuserar på tillverkning av Biocodex-produkter i flytande form.

Biocodex anläggning i Casablanca, Marocko

Casablanca-fabriken kontrollerar hela läkemedelsproduktionsprocessen från tillverkning till distribution och kvalitetskontroll, i enlighet med marockansk och europeisk god tillverkningssed (GMP).

Vår anläggning kan producera upp till

 • 40 miljoner flaskor per år
 • två produktionslinjer som drivs
 • av ett team med 50 högkvalificerade operatörer

Ferlux-anläggningen, Frankrike

Ferlux förvärvades av Biocodex 2014 och driver en anläggning på 2 hektar nära Clermont-Ferrand i södra Frankrike. Som en pionjär inom vetenskapen om polyfenoler och producent av det enda blåbärsextraktet med status som aktiv farmaceutisk ingrediens, brinner Ferlux för mångfalden av färgglada flavonoider och deras extraordinära hälsofördelar.

Med bioteknik och mjuka extraktions/reningsprocesser producerar Ferlux högkvalitativa bioflavonoidrika torra extrakt från noggrant utvalda superfrukter.

Visit Ferlux website

Biocodex investering i start-ups

Biocodex har investerat i nystartade företag sedan 2016 och blivit en nyckelaktör i det franska biotekniska ekosystemet. Vi fokuserar främst på företag som utvecklar medicinska ouppfyllda behov och innovativa läkemedel från probiotika eller mikrobiella stammar som är fördelaktiga för hälsan. Med sin långsiktiga strategi och industriella expertis erkänns Biocodex som en värdefull partner av VD, projektägare och traditionella investerare, såsom fondförvaltare. Biocodex vill alltid stödja nya meningsfulla projekt.

Biocodex investerar i MaaT Pharma

Biocodex förvärvade en andel i MaaT Pharma 2016. MaaT Pharmas forskning utnyttjar potentialen för fekal mikrobiotatransplantation (FMT) som ett terapeutiskt alternativ, vilket påskyndar innovation inom mikrobioterapi. Biocodex har 60 års industriell expertis inom stamkulturer, lyofilisering och oral behandling, medan MaaT Pharmas pipeline är specialiserade på användning av FMT som terapi för Transplantat-mot-värdsjukdom (GvHD) och akut myeloid leukemi (AML)-patienter. MaaT Pharma har också utvecklat Maat Microbiome Restoration Biotherapeutics (MMRB)-teknologi med fokus på datainsamling och analys (GutPrint®-plattformen) tillsammans med en anläggning med nuvarande god tillverkningssed (cGMP). 

Biocodex investerar i Exeliom Biosciences

Biocodex har investerat i Exeliom Biosciences sedan 2018. Detta företags uppdrag är att utveckla en ny klass av läkemedel, Live Biotherapeutics, baserade på den växande förståelsen för mikrobiotans centrala roll i immunsystemet. Exeliom Biosciences har utvecklat ett mono-stam-tillvägagångssätt med hjälp av Faecalibacterium prausnitzii, vilket man tror skulle kunna förbättra behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom, såsom Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.  

Biocodex investerar i TargEDys

2019 förvärvade Biocodex en andel i TargEDys, ett start-up-företag som syftar till att agera på ämnesomsättningsbalansen. Bland företagets innovationer finns Probiosatys™ med en unik stam Hafnia alvei 4597. Denna teknik är tillgänglig för konsumenter via Biocodexs Symbiosys® Satylia®-produkt. 

Biocodex investerar i Kinnov Therapeutics

Biocodex investerar i Kinnov Therapeutics sedan 2018. Kinnov Therapeutics fokuserar på att utveckla nya missbruksstrategier och koncentrerar sin forskning på kombinationen av cyproheptadin och prazosin, två molekyler som fungerar i synergi för att behandla missbruk.

Kinnov Therapeutics genomför en klinisk fas II-studie för att bekräfta effekten av kombinerat cyproheptadin och prazosin vid behandling av alkoholberoende, ett fält som saknar medicinska lösningar. Detta projekt har fått stöd från Europeiska unionens Horizon 2020 Research and Innovation-program.