Mikrobiston merkitys

Ajankohtaista

Maailman antibioottiviikko 18.-24.11.2022

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien eli antibioottiresistenssin lisääntyminen on vakava, maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. Kansainvälisen World Antibiotic Awereness Week -kampanjan teemana onkin vuonna 2022 ”Ehkäistään antibioottiresistenssiä yhdessä”. Kampanjassa (18.-24.11.2022) pyritään erityisesti korostamaan One Health eli Yhteinen terveys -lähestymistapaa tämän jo hiljaiseksi pandemiaksi kutsutun terveysuhan torjumiseksi.

On huomioitavaa, että antibioottien liiallisella ja kohdentamattamattomalla käytöllä on resistenssin lisääntymisen ohella myös yksilötason terveysvaikutuksia. Taudinaiheuttajabakteerien tuhoamisen ohella antibiootit nimittäin vaurioittavat aina esimerkiksi suolistomme luontaista mikrobiston altistaen elimistön niin sanotun dysbioosi-tilan synnylle.  Mikrobiston palautuminen antibioottikuurin jälkeen voi kestää pitkään; henkilöstä ja tilanteesta riippuen se kestää kuukausia, jopa vuosia. 

Tietoisuuden lisääminen, kouluttaminen ja erityisesti antibioottien vastuullinen ja hallittu käyttö sekä haitoilta suojautuminen ovatkin siis ehdottoman tärkeitä teemoja niin globaalisti, kansanterveydellisesti kuin yksilötasolla. (11/2022 |108870252)

Kansainvälinen mikrobiomipäivä 27.6.

27.6. vietetään kansainvälistä mikrobiomipäivää ja juhlitaan mikrobiomitutkimuksen saavutuksia sekä mikrobiomin tärkeää roolia terveydellemme.

Tiesitkö tätä mikrobistostasi?
🦠 Mikrobistolla tarkoitetaan kehomme luontaisten bakteerien, hiivojen, virusten ja muiden mikro-organismien muodostamaa kokonaisuutta.
👆 Ihmisen suurin, monimuotoisin ja tärkein mikrobisto sijaitsee suolistossa, mutta myös suussa, limakalvoilla, hengitysteissämme ja ihollamme vaikuttaa omanlaisensa mikrobiekosysteemi
⚖️ Terve mikrobisto on monimuotoinen ja tasapainossa eri bakteerilajien suhteen. Se voi häiriintyä esimerkiksi antibioottihoitojen, matkailun, epäsuotuisien ruokavaliomuutosten tai sairauksien seurauksena.

Huhtikuun 19. on maailman IBS-päivä

Tiesitkö, että:
Noin yksi kymmenestä voi saada IBS:n akuutin ripulin jälkeen.
IBS-oireiden taustalla on suoliston muuttunut mikrobisto.
Suolisto-oireita voi lievittää huolehtimalla mikrobiston tasapainosta.

Vihersmoothie

Keväällä keho kaipaa piristystä ja vastustuskykyä. Keväisen vihreä smoothie sisältää muun muassa lehtikaalia, jossa on runsaasti magnesiumia sekä inkivääriä. Molemmilla on lievää tulehdusta hillitseviä vaikutus. Syö muutenkin monipuolisesti kokojyväviljaa, marjoja, hedelmiä ja kalaa punaisen lihan sijaan.

Kokeile suolistoystävällistä reseptiämme!

Ainekset:

1 avocado

1 päärynä

½ sitruunan mehu

½ kurkku

1-2 cm inkivääriä

reilu kourallinen lehtikaalia

1-2 dl vettä

Laita pilkotut kuoritut ainekset, sitruunan mehu ja 1 dl vettä tehosekoittimeen.

Lisää vettä vielä loppuvaiheessa tarpeen mukaan.