Mikrobiston merkitys

Ajankohtaista

Mikrobien maailma -lounaskoulutus Tampereella

Biocodex järjesti yli viidellekymmennelle hengelle Mikrobien maailma -lounaskoulutuksen Tampereella.

Emeritusprofessori Pentti Huovinen kertoi uusimmista mikrobitutkimuksista ja niiden merkityksestä ihmisen terveydelle.

Lääketieteellinen asiantuntijamme Julia Cuellar puhui antibioottien aiheuttamasta suoliston epätasapainosta.

Lämmin kiitos luennoitsijoille sekä kuulijoille!

Biocodexin symposium Lääkäripäivillä 2024

Mikrobiomin eri osa-alueet

Biocodex järjesti yli sadalle hengelle hyvää palautetta* saaneen symposiumin Helsingin Lääkäripäivillä tammikuussa 2024.

Emeritusprofessori Pentti Huovinen piti luennon aiheesta Uusimpia uutisia mikrobien maailmasta. Lääketieteellinen asiantuntijamme Julia Cuellar puhui antibioottien aiheuttamasta suoliston epätasapainosta.

Lämmin kiitos luennoitsijoille sekä kuulijoille.

(*Yleisarvosana ka. 4,6/5)

Uusia ja vanhoja asiakaskohtaamisia I love me -messuilla

Biocodex I love me -messuilla

Tapasimme I love me -messuilla 20.-22.10.2023 valtavan määrän ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita muun muassa hyvinvoinnista, kauneudesta sekä terveydestä. Yotuel microbiome care – sarja oli vielä monelle tutullekin asiakkaalle uutta, samoin bifidobakteerivalmiste Alflorex. Alflorex esittäytyikin näillä messuilla ensimmäistä kertaa. Suuren huomion sai myös täysin UUSI tuote Serenitas, joka on kehitetty tilapäisen stressin hallintaan1,2. Serenitas on ainutlaatuinen yhdistelmä bifidobakteerikantaa 1714TM, sahramiuutetta (Safr’insideTM) sekä B6-vitamiinia.
Kiitos kivoista kohtaamisista. Nähdään taas ensi vuonna I love me -päivien merkeissä!

1Sahrami edistää emotionaalista tasapainoa, auttaa tukemaan rentoutumista.
2B6-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja.

Rentoutumispäivä

Rauhoittava asetelma, jossa teekuppi, avonainen kirja, kynttilöitä ja laventelia pölydällä

Oletko stressaantunut rentoutuaksesi? Et tänään. Elokuun 15 päivä vietetään kansallista rentoutumispäivää, The National Relaxation Day.

Tätä rentoa päivää on juhlittu jo vuodesta 1985 alkaen. Tärkein ohje on olla tekemättä mitään stressaavaa. Se on tärkeää mielelle, mutta myös suolistosi mikrobistolle. Ei stressiä!

Huolehdi suoliston mikrobistosta matkalla!

wc-kyltti


Kesäloma-aika lähestyy ja useammalla on matkasuunnitelmat jo tehty. Matkan jälkeen on mukava muistella matkalla koettuja elämyksiä. Tosin matka- ja muistikuvista jätetään usein pois se matkailijan ikävämpi olotila -matkaripuli.

Matkaripuli tai turistiripuli on yleinen matkailijan vaiva eteenkin lämpimissä maissa matkustavilla. Useimmiten syynä on puutteellinen ravintohygienia. Ensimmäisten lomapäivien aikana alkaneet ripulioireiden aiheuttajina on yleisimmin kolibakteeri tai norovirus. Matkalla saatu alkueläintartunta aiheuttaa useimmiten vatsavaivoja vasta kotiin tullessa. Matkaripulinoireet ovat usein lievät tai kohtalaiset ja paranevat itsestään 3-5 vuorokauden sisällä. (1).

Jossain tapauksissa ripuli pitkittyy. Matkaripulin aiheuttajat voivat olla myös syy pitkäaikaisille vatsavaivoille, kuten ärtyvän suolen oireyhtymälle (Irritable Bowel Syndrome, IBS). Tiedetään, että noin 10 % IBS-oireiden syynä on infektioperäinen maha-suolitulehdus (2).

Aisteilla havaitsemien ripulioireiden lisäksi, matkaripuli heilauttaa myös suoliston mikrobiston tasapainoa (3). Matkailijoiden suoliston lajirikkaus ja monimuotoisuus vähenevät. Tällöin myös suoliston kyky vastustaa taudinaiheuttajia ns. kolonisaatioresistenssi heikkenee. Samalla mahdollisesti antibioottiresistenssiä kantavat haitalliset bakteerit saavat kasvutilaa suolistossa.

Nauti matkasta ja huolehdi myös suolistosi hyvinvoinnistasi matkasi aikana!

1. Kantele A & Lääveri T. Matkaripuli. Lääkärikirja Duodecim. www.terveyskirjasto.fi. Kustannus Oy Duodecim 4.4.2022. Viitattu 9.6.2023.

2. Klem F, et al. Prevalence, Risk Factors, and Outcomes of Irritable Bowel Syndrome After Infectious Enteritis: A Systematic Review and Meta-analysis. Gastroenterology. 2017;152(5):1042-1054.e1. 3. Boolchandani M, et al. Impact of international travel and diarrhea on gut microbiome and resistome dynamics. Nat Commun 13, 7485 (2022).

Maailman mikrobiomipäivä 27.6.


Tänään on maailman mikrobiomipäivä.

Tiesitkö, että suolistosi miljoonat ja miljoonat pikkumikrobit pitävät sinut terveenä?

Huolehdi mikrobistostasi niin se huolehtii sinusta. Lue Hyvän elämän 10 suolistovinkkiä.

Syö stressi pois

kulhollinen terveellistä ruokaa pöydällä


Pitkäaikainen stressi ei ole hyväksi ja sillä on todettu olevan yhteyttä moniin kehon ja mielen sairauksiin. Onneksi stressiä voi ennaltaehkäistä ja vielä vähällä vaivalla.

Biocodexilaiset saivat kurkistuksen ravitsemusterapeutti Leena Putkosen hyvää mieltä rakentaviin ravitsemusratkaisuihin sekä syksyllä ilmestyvään kirjaan psykobiooteista.

Suolisto ja aivot keskustelevat keskenään. Lisäämällä aterioihin suoliston hyviä mikrobeja rikastavia ruoka-aineita voidaan vaikuttaa suoli-aivoakselin jutusteluun ja lievittää stressiä. Mieleen positiivisesti vaikuttavina psykobiootteina voidaan pitää sekä prebiootteja että probiootteja.

Pre- ja probiootteja saa syömällä terveellisesti ja monipuolisesti kuituja, fermentoituja elintarvikkeita sekä monivärisiä kasviksia.

Onnea kaikille äideille!

Äiti ja lapsi keittiössä äitienpäivänä

Tiesitkö, että äidillä on suuri vaikutus vauvan suoliston hyvinvointiin erityisesti ensimmäisen elinvuoden aikana?

Imettäminen muokkaa vauvan suolistomikrobistoa paljon. Äidinmaidon mukana kulkeutuvat vauvan suolistolle hyödylliset bakteerit. Myös äidinmaidon sokeri ruokkii erityisesti suoliston kehityksen kannalta tärkeitä bakteereja. Nämä samaiset bakteerit muun muassa vahvistavat vauvan immuunijärjestelmää.

(Lemoine et al. Nutrients. 2023 Feb 28;15(5):1231.)

IBS-kuukausi

Nainen valmistaa vatsaystävällistä ruokaa keittiössä

Huhtikuussa vietetään maailmanlaajuista IBS-kuukautta. IBS on yleinen, toiminnallinen suolistovaiva, jota esiintyy arviolta yhdellä kymmenestä suomalaisesta aikuisesta. Kuukauden tavoitteena on kasvattaa yleistä tietoisuutta monipuolisesti niin IBS:n eli ärtyvän suolen oireyhtymän oireista kuin sen vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään.


Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa keskitytään yksilöllisesti potilaan oireiden vähentämiseen, parantavaa hoitoa ei vielä ole. Viimeaikainen tutkimustieto kuitenkin vahvasti viittaa siihen, että myös suolistomme mikrobistolla ja erityisesti sen epätasapainolla, dysbioosilla, on rooli oireyhtymään liitetyssä matala-asteisessa tulehduksessa sekä puolustusjärjestelmän aktivoitumisessa.


Me Biocodexilla uskomme vahvasti, että mikrobiston monimuotoisuuden ymmärtäminen sekä siihen vaikuttaminen on osa ihmisten terveyden tulevaisuutta, ja olemmekin sitoutuneet lisäämään sen terveysvaikutuksiin liittyvää tietoutta.

Yotuel UUTTA

Yotuel Microbiome Care -uutuushammastahnat

Suun mikrobiston tasapainolla on yhteys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Uusi Yotuel Microbiome Care -tuotesarjamme pitää huolta koko suun ekosysteemistä ja auttaa ylläpitämään suun luontaista mikrobiomia.


Yotuel green sisältää 98 % luontaisia ainesosia ja on juuri sinulle, joka haluat mahdollisimman luontaisen valkaisevan hammastahnan. Yotuel erosion teeth & gums sinulle, jonka hampaat altistuvat kulumiselle (esim. kasvisruoka, happamat juomat).

Lue lisää

Biocodex – 100 vuotta asiantuntemusta

Biocodex 100 vuotta
100 vuotta –
ensimmäinen vuosisatamme probioottien uranuurtajana

Vuosisadan takaisen probioottilöytömme jälkeen olemme yhä uranuurtajia mikrobiomin saralla.
Mikrobisto, suoliston tasapaino ja terveys ovat edelleen missiomme.

Lääkärit mikrobiterapioiden äärellä

Biocodexin vuosi 2023 on käynnistynyt vilkkaana koulutusrintamalla. Tammi-helmikuun vaihteessa Helsingissä järjestettiin kaksi suolistomikrobiston terveysvaikutuksiin keskittynyttä lääketieteellistä symposiumia, Lääkäri2023-päivien ja Gastropäivien yhteydessä. Molemmissa koulutuksissa kiehtovan ja ajankohtaisen tieteellisen katsauksen aihealueeseen piti bakteriologian professori Pentti Huovinen.

Paljon positiivista palautetta saaneissa luennoissa käsiteltiin niin suolistomikrobiston epätasapainotilan eli dysbioosin vaikutusta terveyteen kuin sitä, olemmeko valmiita erilaisten mikrobiterapioiden aikakaudelle. Lähes 150 lääkäriä osallistui aktiivisesti näihin kahteen tilaisuuteen. (15022023_VV)

Kansainvälinen mikrobiomipäivä 27.6.

27.6. vietetään kansainvälistä mikrobiomipäivää ja juhlitaan mikrobiomitutkimuksen saavutuksia sekä mikrobiomin tärkeää roolia terveydellemme.

Tiesitkö tätä mikrobistostasi?
🦠 Mikrobistolla tarkoitetaan kehomme luontaisten bakteerien, hiivojen, virusten ja muiden mikro-organismien muodostamaa kokonaisuutta.
👆 Ihmisen suurin, monimuotoisin ja tärkein mikrobisto sijaitsee suolistossa, mutta myös suussa, limakalvoilla, hengitysteissämme ja ihollamme vaikuttaa omanlaisensa mikrobiekosysteemi
⚖️ Terve mikrobisto on monimuotoinen ja tasapainossa eri bakteerilajien suhteen. Se voi häiriintyä esimerkiksi antibioottihoitojen, matkailun, epäsuotuisien ruokavaliomuutosten tai sairauksien seurauksena.

Huhtikuun 19. on maailman IBS-päivä

Terveellinen lautanen

Tiesitkö, että:
Noin yksi kymmenestä voi saada IBS:n akuutin ripulin jälkeen.
IBS-oireiden taustalla on suoliston muuttunut mikrobisto.
Suolisto-oireita voi lievittää huolehtimalla mikrobiston tasapainosta.

Vihersmoothie

Keväällä keho kaipaa piristystä ja vastustuskykyä. Keväisen vihreä smoothie sisältää muun muassa lehtikaalia, jossa on runsaasti magnesiumia sekä inkivääriä. Molemmilla on lievää tulehdusta hillitseviä vaikutus. Syö muutenkin monipuolisesti kokojyväviljaa, marjoja, hedelmiä ja kalaa punaisen lihan sijaan.

Kokeile suolistoystävällistä reseptiämme!

Ainekset:

1 avocado

1 päärynä

½ sitruunan mehu

½ kurkku

1-2 cm inkivääriä

reilu kourallinen lehtikaalia

1-2 dl vettä

Vihersmoothie

Laita pilkotut kuoritut ainekset, sitruunan mehu ja 1 dl vettä tehosekoittimeen.

Lisää vettä vielä loppuvaiheessa tarpeen mukaan.