Kuidut toimivat bakteerien ravintona  

Ravintokuidut on yksi merkittävä, tervettä ja tasapainoista, puolustusjärjestelmää vahvistavaa suolistomikrobistoa ylläpitävä ravitsemuksellinen tekijä.  Ne edistävät kliinisten tutkimusten perusteella energia-aineenvaihdunnan kannalta suotuisiksi määritettyjen suolistobakteerien, kuten Bifidobakteerien ja  Faecalibacterium  prausnitzii -bakteerin kasvua ja lisääntymistä eli ne toimivat bakteerien ravintona eli prebiootteina. Kuidut myös ylläpitävät suoliston säännöllistä toimintaa eli ehkäisevät esimerkiksi ummetusta, ja säätelevät näläntunnetta ja kylläisyyttä edesauttaen myös siten painonhallintaa.  

Katso hyvän elämän 10 suolistovinkkiä täältä: https://www.biocodex.fi/fi/mikrobiston-merkitys/helpot-terveysvinkit/

Mikrobiston toipuminen AB-kuurin jälkeen  

Terve suolistomikrobisto on tasapainoinen, lajirikas ja omaa korkean monimuotoisuuden eli diversiteetin. Monet ympäristötekijät voivat kuitenkin heilauttaa mikrobiston tasapainoa. Esimerkiksi antibioottikuurit vahingoittavat aina mikrobistoa – sen sisältämä lajimäärä ja diversiteetti laskevat ja bakteerien määräsuhteet päätyvät epätasapainoon. Seurauksena on niin sanottu dysbioosi-tila. Tällöin patogeenisten esimerkiksi ripulia aiheuttavien bakteerien  kolonisoituminen suolistoon helpottuu, minkä seurauksena voi olla ripuli. 

Mikrobiston palautuminen on yksilöllistä ja sen kestoon vaikuttaa muun muassa käytetty antibiootti, eli onko lääkeaine laaja- vai kapeakirjoinen. Palautumiseen vaikuttavat myös antibiootin annostelutapa, kuurin kesto ja toistuvuus sekä luonnollisesti myös henkilön mikrobiston tila ennen kuuria. Mikrobiston palautumista on kuitenkin mahdollista nopeuttaa luomalla suolistoon sen alkuperäisen mikrobiston hyvinvointia tukevat olosuhteet muunmuassa ravitsemuksellisilla valinnoilla. Esimerkiksi ravintokuituja runsaasti sisältävän ruokavalion on tutkimuksissa osoitettu ylläpitävän tervettä suolistomikrobistoa. Lisäksi palautumisen aikana on mahdollista käyttää tutkittua mikrobikantaa Saccharomyces boulardii CNCM I-745.