5 asiaa jotka sinun tulee tietää antibiooteista

1. Antibiootit pelastavat ihmishenkiä 

Penisilliini löydettiin vuonna 1928, jonka jälkeen antibioottien laaja käyttö on pelastanut miljoonia ihmishenkiä. Antibiootit ovat rokotusten ohella pidentäneet ihmisen elinikää lähes 20 vuotta1.  

2. Antibiootit tuhoavat sekä sairauksia aiheuttavia että hyviä bakteereja 

Suoli, emätin, keuhkot, iho… monet kehon osat ovat mikro-organismien isäntiä. Mikro-organismit ovat bakteereja, viruksia, sieniä, alkueläimiä ja niitä kutsutaan yleisesti mikrobeiksi. 

Tällaisia ​​mikrobiyhteisöjä kutsutaan mikrobiomiksi2. Antibiootit hävittävät infektiota aiheuttavia bakteereja, mutta ne voivat myös tuhota tiettyjä hyödyllisiä bakteereja mikrobistossamme. Tämä johtaa mikrobiston koostumuksen ja toiminnan muutokseen, mikä voi johtaa epätasapainoon eli dysbioosiin3

3. Antibiooteilla on myös haittoja 

Antibioottien hyödyistä huolimatta niillä voi olla haitallisia terveysvaikutuksia. Välitön haitta on suoliston mikrobiston joutuminen epätasapainoon eli dysbioosiin, jonka näkyvä ja tuntuva haitta on antibioottiripuli. Suoliston epätasapainoinen mikrobisto ei pysty hoitamaan suojaavia tehtäviään normaalisti. 

Antibiootteihin liittyvä ripuli on yleensä lievää tai kohtalaista, mutta sen esiintyvyys vaihtelee iän, antibiootin tyypin ja yleiskunnon mukaan. Antibiootteihin liittyvää ripulia esiintyy jopa 35 %:lla potilaista ja 80 %:lla lapsista. Clostridioides difficile (C. difficile) aiheuttaa 10–20 % tapauksista. C. difficile on bakteeri, joka valtaa suoliston mikrobiomia ja saattaa aiheuttaa toisinaan vakaviakin oireita. 4,5,6 

4. Antibioottien pitkäaikaiset vaikutukset 

Ripuli ei ole ainoa antibioottien aiheuttama oire. Antibiootteihin liittyvä mikrobiston epätasapaino eli dysbioosi näyttäisi olevan riskitekijä tietyille kroonisille sairauksille kuten lihavuus,  diabetes, astma tai tulehduksellinen suolistosairaus 7.  

Etenkin pienten lasten kehittyvä suoliston mikrobisto ja immuunijärjestelmän kypsyminen on erityisen herkkä antibiooteille 8.  

5. Antibioottien liiallinen käyttö aiheuttaa antibioottiresistenssin 

Antibiootit tehoavat vain bakteereja vastaan, eivätkä ne siis tuhoa viruksia. Antibioottien tarpeeton tai liiallinen käyttö esimerkiksi virusflunssan yhteydessä– sekä ihmisillä että eläimillä – vauhdittaa antibioottiresistenssiä eli tilannetta, jossa antibioottihoito ei ole enää tehokas tietyn bakteerin aiheuttamaa infektiota vastaan. Antibioottiresistenssi johtaa pidempiin sairaalahoitoihin, korkeampiin terveydenhuoltokustannuksiin ja myös kuolemiin 1. Tästä syystä siitä onkin tullut merkittävä maailmanlaajuinen kansanterveydellinen ongelma 1

Suolistomikrobistolla yhteyttä moniin sairauksiin 

Sekä suolisto että sen sisältämät mikrobit ovat olleet näihin päiviin saakka varsin tuntematon ja kartoittamaton osa ihmiselimistöä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on saatu valtava määrä uutta, kiehtovaa tutkimustietoa suoliston ja erityisesti sen sisältämän mikrobiston vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Aihepiiri onkin noussut keskeiseksi teemaksi viimeaikaisessa lääke- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa. Mikrobiston on havaittu omaavan ainutlaatuisia, muille elimille epätyypillisiä ominaisuuksia ja vaikutuksia.

Lisäksi epäsuotuisat muutokset sekä suolistomikrobiston koostumuksessa että toiminnallisuudessa on liitetty moniin elimistön häiriötiloihin ja sairauksiin, kuten ylipainoon ja lihavuuteen sekä niiden liitännäissairauksiin, tulehduksellisiin suolistosairauksiin sekä ärtyneen suolen oireyhtymään sekä moniin muihin kehon häiriötiloihin. 

Edellä mainittuihin sairauksiin on kliinisissä tutkimuksissa liitetty mikrobiston epätasapainotila, ja sen aiheuttama suoliston dysbioosi-ilmiö sekä sen monimuotoisuuden eli diversiteetin aleneminen verrattuna terveiden ihmisten mikrobistoon.  

Lähteet: 

  1. WHO Antimicrobial Resistance; Oct 2020; https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance 
  1. Kho ZY, Lal SK. The Human Gut Microbiome – A Potential Controller of Wellness and Disease. Front Microbiol. 2018 Aug 14;9:1835. 
  1. Levy M, Kolodziejczyk AA, Thaiss CA, et al. Dysbiosis and the immune system. Nat Rev Immunol. 2017;17(4):219-232. 
  1. McFarland LV, Ozen M, Dinleyici EC et al.Comparison of pediatric and adult antibiotic-associated diarrhea and Clostridium difficile infections. World J Gastroenterol. 2016;22(11):3078-3104.  
  1. Bartlett JG. Clinical practice. Antibiotic-associated diarrhea. N Engl J Med 2002;346:334-9.  
  1. Theriot CM, Young VB. Interactions Between the Gastrointestinal Microbiome and Clostridium difficile.Annu Rev Microbiol. 2015;69:445-461.   
  1. Queen J, Zhang J, Sears CL. Oral antibiotic use and chronic disease: long-term health impact beyond antimicrobial resistance and Clostridioides difficile. Gut Microbes. 2020;11(4):1092-1103. 
  1.  Aires J. First 1000 Days of Life: Consequences of Antibiotics on Gut Microbiota. Front Microbiol. 2021 May 19;